top of page
טיפול בנוזלים באוזניים / ארם צייג
  • הקדמה

  • מהם נוזלים באוזניים?

  • מה מחמיר מצב של נוזלים באוזניים?

  • מה הקשר לדלקות אוזניים?

  • מה הקשר לירידה בשמיעה?

  • מה עוד יכול לגרום לירידה בשמיעה?

  • האם חובה לטפל בכל מצב של נוזלים באוזניים?

  • מה מציעה הרפואה המערבית לטיפול בבעיה?

  • האם אפשר לזהות שיפור בשמיעה ללא בדיקה במכון?

  • מה אחוז הריפוי בטיפול זה?

  • האם אפשר למנוע את ניתוח הכפתורים?

  • כמה זמן נמשך הטיפול?

  • מה חלקם של ההורים בתהליך הטיפול?

  • מהו נר הופי?

  • האם בעזרת הנר שואבים את הנוזלים מהאוזן?

  • דרכי הטיפול

  • מסג'ים


הקדמה

בשנים האחרונות, עם ההתקדמות הטכנולוגית והיכולת לזהות ירידה בשמיעה מבעוד מועד, ישנם יותר ויותר ילדים המאובחנים כסובלים מ"נוזלים באוזניים". מצב זה יכול להיות גם א-סימפטומטי, והכוונה היא שיכול להיות מצב בו יש נוזלים באוזניים, אך אין ירידה בשמיעה, התפתחות של דלקות אוזניים או כל סימפטום אחר. מצב זה יכול להיות כרוני, משמע - נמשך כבר זמן רב, או מצב בו הנוזלים נמצאים באופן זמני במקביל לנזלת או דלקת אוזניים ואח"כ נעלמים. הטיפול המוצע בחוברת זו מורכב מארבעה סוגי טיפול שכל אחד מהם מתיימר לפתור את הבעיה: תזונה, עיסויים, צמחי מרפא
ודיקור. ישנם מטפלים אלטרנטיביים המציעים ריפוי רק בעזרת צמחי מרפא תזונה או דיקור. טיפול זה משלב את כל 

הטכניקות וכך מתקבלת תוצאה טובה.


מהם נוזלים באוזניים?

זהו מצב בו נוזלים מצטברים באוזן התיכונה מעבר לעור התוף. הנוזלים עלולים לגרום לדלקות באוזן התיכונה, או לפגיעה בגמישות של עור התוף וכך לגרום לירידה בשמיעה. 

 

מה מחמיר מצב של נוזלים באוזניים?

במצב של סתימה של הצינורית המנקזת - המחברת בין האוזן התיכונה ללוע (תעלת אאוסטיכיוס), הנוזלים באוזן התיכונה לא יכולים להתנקז החוצה. התעלה נסתמת ביתר קלות במצבים בהם יש הרבה ליחה בגוף, במיוחד אם הליחה היא סמיכה. הרפואה הסינית רואה קשר הדוק בין תזונה ובין ליחה בגוף, לפיכך חלק מהטיפול יעשה דרך שינויים בהרגלי התזונה. מה הקשר לדלקות אוזניים? לעתים הנוזלים באוזן התיכונה מכילים חיידקים או ווירוסים הגורמים לזיהום ודלקת באוזן התיכונה.
מה הקשר לירידה בשמיעה? הנוזלים הכלואים באוזן התיכונה מאחורי עור התוף מפריעים לעור התוף לנוע בחופשיות 

ולהביר את תנודות הקול לעצב השמע. במצב זה השמיעה פחות טובה. כאשר מנוזלים מרגישים שהשמיעה היא פחות טובה באופן זמני, מצב זה דומה למצב הכרוני של ירידה בשמיעה. 

 

מה עוד יכול לגרום לירידה בשמיעה? 

לפעמים הפרשות מרובות של שעווה באוזניים יכולה להפריע לשמיעה ע"י חסימה של גלי הקול בדרך אל עור התוף. האם חובה לטפל בכל מצב של נוזלים באוזניים? לפעמים מצב של נוזלים באוזניים לא גורם לשום בעיה אחרת, זהו מצב שנקרא א-סימפטומטי, משמע – יש נוזלים באוזניים אך הם לא גורמים לשום סיבוך. במקרה כזה עדיף לא לטפל באופן כירורגי, אלא לעקוב מידי חצי שנה אחר רמת השמיעה, עם ההתבגרות מבנה תעלת אאוסטיכיוס (המחברת בין האוזן התיכונה ללוע) משתנה ובעיות האוזניים נפתרות. 

מה מציעה הרפואה המערבית לטיפול בבעיה? 

הרפואה המערבית יכולה להציע חומרים המפחיתים את הפרשות הליחה ממערכת הנשימה העליונה. בשלב הבא ההמלצה היא לניתוח כפתורים. בניתוח זה המתבצע בהרדמה מלאה מבוצע חתך בעור התוף ואליו מחברים צינורית פלסטיק שמאפשרת אוורור של האוזן התיכונה. 

 

האם הורים יכולים לדעת מה מצב השמיעה של ילדם ללא בדיקת שמיעה במכון?

יש הורים היודעים מה מצב השמיעה של ילדם לפי סימנים בולטים, עוצמת הקול בזמן הצפייה בטלוויזיה, שימוש במילה "מה" באופן תכוף, התרכזות בשפתיים בזמן הקשבה או פשוט התעלמות בזמן שקוראים להם. אפשר ללחוש מאחורי גבו של הילד ממרחק של כמה מטרים ולהציע לו משהו שקשה לו לסרב כדי לשלול שמיעה סלקטיבית. בעזרת ניסיונות 

מבוקרים אפשר לדעת האם השמיעה משתפרת או מתדרדרת. כדי לדעת מה רמת השמיעה באופן מסודר יש לעבור בדיקה במכון, אך אם אין בעיות בדיבור או בתפקוד שקשורים לשמיעה אז אפשר פחות להתרגש מהאבחנה של ירידה בשמיעה. סיבה נוספת לחשיבות של המצב לאשורו ופחות לאבחנה היא העובדה שבדיקות השמיעה הרגילות הן לא מדויקות בגילאים צעירים כי הן מבוססות על שיתוף הפעולה של הילד.


מהי בדיקת ברה?

זוהי בדיקה הבודקת את המוליכות העצבית של עצב השמיעה. בניגוד לבדיקה הבודקת את השמיעה בפועל ומבוססת על שיתוף הפעולה של הילד, בדיקה זו היא מדויקת. בעיה בעצב השמיעה היא בדרך כלל מולדת ולא קשורה למצב הנוזלים באוזניים.


מה אחוז הריפוי בטיפול זה?

יש מתאם גבוה בין ביכולת של ההורים לעשות את חלקם בטיפול (תזונה ועיסויים) ובין הצלחת הטיפול. בד"כ ב- 80% של
המקרים לא יהיה צורך בניתוח כפתורים, הטבה כלשהי במצב הנוזלים יש כמעט בכל המקרים.

 

האם אפשר למנוע את ניתוח הכפתורים?

ראה תשובה לשאלה קודמת.


כמה זמן נמשך הטיפול?

הטיפול נמשך 3-4 חודשים. בזמן זה תדירות הטיפול בדיקור היא אחת לשבועיים.


מה חלקם של ההורים בתהליך הטיפול?

ההורים אחראים על הטיפול היומיומי הכולל הקפדה על תזונה
נכונה ככל האפשר ועיסויים על בסיס יומיומי.

Please reload

bottom of page